Taverzo dames (weer) naar de eredivisie

Na een zeer spannend seizoen in de eerste divisie gaat Taverzo dames 1 voor de 3de keer in de historie naar de eredivisie! In Hoorn werd de kampioenswedstrijd tegen directe concurrent Disnierats met 5-2 gewonnen. Volgend seizoen zal Taverzo met 3! teams uitkomen in de eredivisie: 2 teams in de eredivisie heren en 1 team in de eredivisie dames. Een unicum in het Nederlandse tafeltennis.

Het vlaggenschip in de damescompetitie bestond dit seizoen uit slechts 3 spelers: Nadia Huizer, Inge van der Gaag en Wianka Overbeeke. Geen ruimte voor blessures of uitvalbeurten, deze drie dames moesten het gaan doen dit seizoen. Het team begon aan het seizoen zonder verwachtingen en schatte na de corona pauze in om te gaan spelen rond plaats 4/5, wat handhaving in de eerste divisie zou betekenen.

4-3 winst is ook gewoon winst
De competitie begon met een thuiswedstrijd tegen het nieuwe damesteam uit Assen. Met een 4-3 overwinning werd het seizoen solide gestart en stonden de dames op een gedeelde tweede plaats. Ook de tweede wedstrijd, ditmaal uit bij het bekende De Treffers (R), werd wederom met 4-3 gewonnen. Wedstrijd drie was de tweede thuiswedstrijd van het seizoen tegen het sterke Avanti uit Hazerswoude dorp, maar ook deze wedstrijd werd met 4-3 gewonnen. Drie speelrondes gespeeld, drie keer winst en een nette derde plaats: handhaving leek in de kaarten te zitten.

In de eerste divisie wordt een halve competitie gespeeld waardoor je ieder team maar 1x tegen komt. Iedere wedstrijd is dus erop of eronder, een eventuele herkansing komt pas in de play off of play down. De vierde speelronde was de uitwedstrijd tegen Hilversum, ook dit keer 4-3 winst en de derde plek werd geupgrade naar een tweede plaats.

Het venijn bleek in de staart van het eerste gedeelte van de competitie te zitten. Thuis werd tegen een verzwakt SVE met 6-1 gewonnen wat voor het eerst dit seizoen een eerste plaats in de eerste divisie opleverde. De verschillen zijn deze competitie klein, deze eerste plaats was nog geen garantie voor een plek in de play offs. Speelronde zes: de thuiswedstrijd tegen de ervaren dames van Disnierats. Ook dit keer werd met 4-3 gewonnen, er is een trend te ontdekken in de uitslagen, en een ronde voor het einde van de reguliere competitie staan de Taverzo dames voor de tweede week op rij alleen aan de leiding in de eerste divisie.

De verschillen in de competitie bleven klein en in de laatste reguliere wedstrijd tegen Tempo Team was het team uit Amsterdam gebrand op het pakken van punten om misschien toch nog de top 4 te halen. De Taverzo dames konden deze wedstrijd niet op volle sterkte aantreden en zagen Elodie Springer haar debuut maken in de damescompetitie met een invalbeurt. Helaas werd de wedstrijd in Amsterdam met 2-5 verloren, de eerste en later blijkt enige verliespartij dit seizoen, maar de twee punten waren genoeg om samen met Hilversum en Avanti op de eerste plaats te eindigen. Aangevuld met Disnierats mocht deze top 4 gaan spelen om het kampioenschap en promotie naar de eredivisie.

Spannende play offs: zou het kampioenschap er dan toch in zitten?
Direct na de reguliere competitie was het tijd voor de play offs. Vier teams die strijden om die ene plek bovenaan het lijstje, ook tijdens deze laatste drie wedstrijden bleven de verschillen tussen de teams klein.

Als eerste mochten de Taverzo dames het team uit Hilversum verwelkomen in eigen huis. Na een voortvarende start, een 4-0 voorsprong, werd de wedstrijd met wederom een 4-3 uitslag afgesloten. Tussenstand na deze eerste play off ronde: een gedeelde eerste plaats met Disnierats, dat met 5-2 wist te winnen van Avanti.

De tweede play off wedstrijd werd een uitwedstrijd bij Avanti. Deze wedstrijd werd, hoe kan het ook anders, wederom met 4-3 gewonnen. Het team moest echter wel afstand doen van de eerste plaats. Disnieratis wist wederom een 5-2 uitslag neer te zetten en kwam een punt voor op het team uit Zoetermeer. Dit betekende dat de laatste wedstrijd van het seizoen tussen Disnierats en Taverzo de kampioen van de eerste divisie zou opleveren.

Kampioenswedstrijd in Hoorn
Zaterdag 27 november was het D-day voor beide teams. Disnierats had aangegeven graag naar de eredivisie te willen promoveren, de Taverzo dames zagen een kampioenschap ook wel zitten en die promotie naar de eredivisie zou daar als bonus bovenop komen. Dat het een spannende wedstrijd kon worden was vooraf al duidelijk, de teams komen elkaar al jaren tegen en spelen gelijkopgaande wedstrijden en de eerste ontmoeting van het seizoen was een krappe 4-3 overwinning voor de Taverzo dames.

De Taverzo dames begonnen voortvarend met twee overwinningen van Nadia en Inge, de eerste klap was direct een daalder waard. De derde wedstrijd werd door Wianka verloren, waardoor Disnierats ook op het scorebord kwam te staan. In de vierde wedstrijd werd gedubbeld, een tactische wedstrijd op hoog niveau die uiteindelijk de sleutelwedstrijd van de middag bleek te zijn. De Taverzo dames pakten een 2-0 voorsprong, maar deze werd teniet gedaan door de thuisploeg. Een vijfde game zou beslissen of de tussenstand 2-2 werd of dat de bezoekers een brutale 3-1 voorsprong zouden pakken. In de vijfde game lieten Inge en Nadia zien waarom zij de hele competitie al een vaste waarde zijn in het dubbel, met 11-5 werd de overwinning binnen gesleept en was er nog maar 1 overwinning nodig voor het kampioenschap. Beiden teams hadden immers aan 4 punten genoeg om kampioen te worden.

Direct na de dubbel mocht Nadia wederom achter de tafel verschijnen in de wedstrijd tegen Som Roelofsma. Met twee snelle games kwam Nadia op een 2-0 voorsprong en was het kampioenschap binnen handbereik. De speelster van Disnierats liet zich echter niet kennen en sloeg terug door de derde game te winnen. In de vierde game ging het gelijk op maar was het Nadia die met 11-7 de overwinning EN het kampioenschap binnen haalde! Voor de derde keer in de geschiedenis van de club weten de Taverzo dames de eredivisie te bereiken. De spanning was er na deze wedstrijd voor beide teams af, maar toch werd er nog een spannende wedstrijd gespeeld door Tessa Margaroli en Inge. Inge wist een 0-2 achterstand nog om te buigen in 3-2 winst en zette de 5-1 op het scorebord. De laatste wedstrijd werd door een blessure van Wianka helaas niet meer gespeeld waardoor de eindstand op 5-2 werd bepaald. Voor de negende keer dit seizoen wisten de Taverzo dames de wedstrijd winnend af te sluiten.

Het kampioenschap van de dames maakt de dubbelslag in de eerste divisie voor Taverzo compleet. Want de spelers van Taverzo 2 wisten het kampioenschap in de eerste divisie heren binnen te slepen. Hiermee staat Taverzo in het voorjaarseizoen 2022 met maar liefst drie teams in de eredivisie. Een unicum in het Nederlandse tafeltennis!

foto: Elsbeth Parmentier

v.l.n.r. Nadia Huizer, Wianka Overbeeke en Inge van der Gaag

 

close

Taverzo nieuwsbrief

Laat een reactie achter