Ben Schaareman, oprichter Taverzo, op 88-jarige leeftijd overleden

De man zonder wie Taverzo nooit had bestaan, is begin dit jaar op 22 januari overleden. Helaas bereikte het bericht ons nu pas maar we willen er toch wel even bij stilstaan. Ben Schaareman was onderwijzer aan de Zoetermeerse St. Nicolaasschool naast de Katholieke kerk in de Dorpsstraat. Tussen kerk en school stond het parochiehuis en daar is het allemaal begonnen.

Ergens eind 1959 kreeg hij toestemming van de conciërge om in het rommelhok te neuzen om materiaal te zoeken voor een toneelstukje voor zijn klas. En naar eigen zegggen: ‘Ik kwam daar tot mijn verbazing twee mooie, hier en daar wat krasjes, tafeltennistafels tegen’.  Van wie die dingen waren? De conciërge wist het niet, verder wist ook niemand het dus ging Ben naar de pastoor (pastoor Heemskerk!) om te vragen of hij de tafels mocht gebruiken om een tafeltennisclub op te richten. De pastoor vond het prima en Ben maakte stenciltjes en liet deze door de leerlingen van zijn klas (klas 3, nu groep 5) rondbrengen. Zoetermeer was nog maar een klein plattelandsdorpje aldus Ben. De pastoor gaf ook toestemming om van het parochiehuis gebruik te maken en met wat lobbywerk bij de heer Fischer van de speelgoedwinkel, ook in de Dorpsstraat, kreeg hij nog een tafel die daar ongebruikt in de schuur stond.

Op de stenciltjes kwamen acht reacties. Ook zijn collega Elly van Veen en Atie Fransen, de echtgenote van een andere collega, waren van de partij in het begin. De groep groeide en moest al snel omkijken naar een nieuwe ruimte die ook werd gevonden in de Dorpsstraat (nr. 137, nu afgebroken), achter café ’t Trefpunt. Groot nadeel volgens Ben, ‘de ruimte moest gehuurd worden en dus moest er contributie worden geheven’. Er werd een trainer aangesteld, een echt bestuur gekozen, men werd lid van de bond en er kwam een prijsvraag voor de naam van de club. Ondertussen was Ben al uit het zicht verdwenen want dat werd hem allemaal te officieel.

Ben’s grote verdriet in zijn leven was het noodlot van zijn zoon Mark (33) die in 1992 tijdens een vakantie in Colombia is ontvoerd. Er werd 2 miljoen dollar losgeld gevraagd, maar dat was een onmogelijke eis voor de familie en, zo is de aanname, daarna is hij in de jungle vermoord. De familie heeft er de eerste jaren van alles aan gedaan om te weten te komen wat er met Mark is gebeurd. Het is tot op heden nooit gelukt om dat te achterhalen en hij en zijn familie moesten er zich bij neerleggen dat Mark nooit meer zou terugkomen. In Gouda, zijn woonplaats, staat sinds een paar jaar een herdenkingsbankje in het Willem Vroesenpark. Op die manier voelde hij Mark weer een klein beetje bij zich en zou zijn zoon niet vergeten worden.

In 2014 heb ik nog contact met hem gehad, naar aanleiding van het landskampioenschap van Taverzo. Ondanks dat het hem in eerste instantie alleen om de gezelligheid te doen was en het allemaal niet te formeel moest zijn, was hij er wel trots op dat ‘dat kindje’ (weer) landskampioen was geworden. Hij keek met plezier terug op die tijd en vond het leuk dat hij in ons jubileumboek is opgenomen, ook al hebben we daar zijn naam niet helemaal juist gespeld. Veel triester is natuurlijk dat hij is gestorven zonder te horen wat er met zijn zoon is gebeurd. Ben, rust zacht.

foto Ben Schaareman: van de website van Marianka Peters

close

Taverzo nieuwsbrief

Laat een reactie achter